Verbod op gebruik van elektronische halsband of niet?

Er zijn de laatste tijd heel wat berichten verschenen die het hebben over een verbod op het gebruik van een elektronische halsband. Dat verbod zou ingaan op 1 januari 2022. Dit is niet helemaal correct. Deze wet schrijft voor dat het kopen, het bezitten en het omdoen van een trainingshalsband met schokfunctie toegestaan is, echter het gebruiken van de schokfunctie niet meer. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe dit gehandhaafd zal gaan worden, en of dit überhaupt gehandhaafd gaat worden.

Beperking van gebruik en dus geen verbod

Het mag duidelijk zijn dat de nieuwe regelgeving die in het leven is geroepen nog ongelofelijk veel open laat. Dit zorgt er voor dat het eigenlijk een eerder loze maatregel is en al zeker geen verbod. Ook door de minister zelf wordt er overigens niet gesproken over een verbod, maar louter over een beperking van het gebruik van de elektronische halsband. Voordat er duidelijkheid komt over de cursussen die moeten worden gevolgd om erkend te kunnen worden als gedragsdeskundige en over bijvoorbeeld de erkenning die is vereist zal het dan ook in de praktijk erg moeilijk zijn om de maatregel te handhaven.

Geen verbod op verkoop van elektronische halsband

Tot slot spreekt het voor zich dat er in Nederland absoluut geen verbod geldt voor wat het verkopen van elektronische halsbanden betreft. Sowieso is het zo dat ook de nieuwe maatregelen nog helemaal niet in voege zijn getreden. Ook het moment waarop dat wel het geval zal zijn is tot dusver nog niet concreet gespecificeerd. Wellicht wil men daar dan ook mee wachten tot er meer duidelijkheid is over de cursussen en de certificeringen. Tot het moment waarop er sprake is van een Koninklijk Besluit verandert er dus eigenlijk voor het gebruik van de elektronische halsband nog helemaal niets.


Concreet

U kunt op dit moment nog gewoon een trainingshalsband met schok aanschaffen en bezitten als u woonachtig bent in Nederland. Het gebruik van de schokfunctie is echter per 1 januari verboden. Bent u woonachtig in België? Dan is het gebruik volledig toegestaan.

 

Ondanks dat wij 100% achter het gebruik van deze trainingsmethode staan, vinden wij het nog belangrijker uitsluitend producten te verkopen die ook zonder beperkingen gebruikt kunnen worden door iedereen. Om deze reden hebben wij besloten de artikelen met schok uit te faseren. De voorraad die wij nog hebben van deze artikelen wordt verkocht, en niet meer bijbesteld. Afgelopen maanden hebben wij een assortiment samengesteld met zeer goede alternatieven, bijvoorbeeld banden met trilling of spray.

Twijfelt u wat het beste voor u is? Neem contact met ons op via ons contactformulier, en laat u deskundig voorlichten.